Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.
Професія кухар розвивалася разом з цивілізацією, так що можна сказати, це найдавніша професія.
Перші страви виглядали просто як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м'яса або риби. Вогнем люди користувалися як мінімум з середнього палеоліту, але це не були кухарі.
Про перших професіоналів, що заробляли таким ремеслом на життя, свідчать позначки грецької цивілізації на острові Крит 2600-го року до н.е. Для солдатів царя їжу готував з добірних продуктів спеціально найнятий майстер кулінарної справи.
В основному готують кухарів широкого профілю. Їм дають базові знання про кухні різних народів світу, щоб в подальшому випускники після невеликого стажування змогли освоїти будь-який напрямок. Існує і більш вузька спеціалізація повар-кондитер. Тут докладніше вивчається технологія приготування саме кондитерських виробів. З усіх спеціалізацій ця не лише найсолодша, але й значно творча, за інші. Коли майбутній кухар вступає до навчального закладу комісія зверне увагу, чи є у вас художній смак, уява, фантазія, адже приготування і прикраса кожного кондитерського виробу це творчий процес.
Специфіка професії
Плюси професії
Стабільний дохід і попит на ринку праці.
Мінуси професії
Велике фізичне навантаження - стояти по вісім-десять годин біля плити не так легко, як здається; постійне напруження уваги - розслабитися, коли треба нарізати салат і стежити за двома каструлями на плиті навряд чи вдасться.
Місце роботи
Кафе, ресторани, бари і їдальні. Багато хто вже під час практики знаходить майбутнє місце роботи.
Особисті якості
У кухаря обов'язково повинні бути естетичний смак, уява, творчі здібності, інакше далі бутербродів і яєчні він не піде.
Кар'єра
Кухарям, випускникам коледжів, присвоюється третя категорія. З нею можна йти у помічники кухаря, поступово дослужитися до су-шефа - правої руки шеф-кухаря, і врешті-решт, до самого шеф-кухаря. Шеф-кухар - це вже 5-6 розряди. Останнім часом багато випускників коледжів і ліцеїв охоче йдуть у особисті кухарі і в їдальні приватних фірм. З урахуванням гарних зарплат цей варіант перспективний і попит на нього зростає.
Освіта
1. Мукачівський центр професійно-технічної освіти
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. І.Франка, 7 (бічна), м. Мукачево, Телефон: (03131) 2-14-54, (03131) 3-79-07
2. Мукачівський центр професійно-технічної освіти
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. Писарєва, 71, м. Мукачево, Телефон: (03131) 2-10-66
3. Свалявський технічний коледж Національного університету харчових технологій
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. Духновича, 6, м. Свалява,Телефон: (03133) 2-33-86, (03133) 2-24-78
4. Тячівський професійний ліцей
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. Жовтнева, 7, м. Тячів, Телефон: (03134) 3-25-17
5. Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. Капушанська, 142, м. Ужгород, Телефон: (03122) 2-56-95
6. Ужгородський комерційний технікум
Державний. Рівень акредитації I.
Адреса: вул. Капітульна, 3, м. Ужгород,Телефон: (03122) 3-30-44, (03122) 3-44-15